Tanja Dusy: Smörgas - Finomságok a deszkánSvédország gasztrokultúrájáról az átlagember semmit nem tudott az IKEA megjelenéséig. Akkor egycsapásra megtanultuk, hogy svéd húsgolyó, áfonyalekvár, az elvetemültek a sós medvecukorig is elmerészkedtek, bár ez csak a hard core gasztrománokra volt jellemző. Ezen kívül ott van még a rettenetes svédasztal kifejezés, ami ellen Görög Ibolya is állandó harcot folytat, és okkal teszi ezt. Tehát, az a bizonyos büféasztal is jelemző az országra, a büféétkezés, otthoni körülmények között. 

Ezen kívül nem sok dolog ragadt meg az emberek fejében, mígnem, pár év óta divatossá vált a dán hygge nyomán a svéd lagom életérzés, és az érdeklődés ismét északfelé fordult. Mert hát mi is a lagom? Kedélyes, nyugodt, kellemes, kényelmes életvitel, és ezen belül nyilván étkezés is. Itt érkezünk el a smörgasbordhoz, azaz a svédasztalhoz (bocsánat, kedves Ibolya: a svéd büféasztalhoz), ami svédek titkos fegyvere a baráti, családi összejöveteleken. Ez az asztal, pontosabban bord (deszka) a fókuszpont, ami köré összegyűlnek az emberek, és innen falatoznak finom, friss, és ízes falatokat. Mennyivel kedélyesebb egy ilyen összejövetel, mintha tányérszervíz lenne, gondoljunk csak bele! Órákon át lehet üldögélni az asztalnál, eszegetve, beszélgetve, együtt élvezve az életet és az ételeket egyaránt. Nyugodtan, lazán, a lagomhoz illő módon.

Tanja Dusy csodás deszkákat állított össze ebben a kötetben. Olyanokat, amiket bátran feltálalhatunk a különféle étkezési igényű barátainknak, mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. Színpompás, harsogóan friss és elképesztően ízes: ez mindegyikre jellemző (próba után biztosan állítom). Ám ez nem egy egyszerű szakácskönyv, ami néhány szépen fotózott összeállítást tartalmaz: ez egy kreatív, ötletadó könyv is egyben. Segít eligazodni a smörgas szabályaiban, és arra buzdít, hogy bátran alkossa meg mindenki a maga saját deszkáját. Alakítsa ki a számára legkedvesebb ízkombinációkat, és élvezze azt szerettei társaságában. Ehhez a könyv minden segítséget és útmutatót megad. 

Bátran próbálják ki a húsevők is a vegetáriánus vagy vegán változatokat is, érdekes és finom utazásban lesz részük! Csakúgy, mint azoknak, aki sorra veszik a küldönféle mediterrán összeállításokat, spanyol tapas tálakat, görög, olasz vagy akár provance-i deszkákat, hogy utána  az édességek és a nehezebb, húsos összeállítások után Ázsia ízeiben is megmártózhassanak.

Ez a könyv egy üde, friss fuvallat a gasztropalettán, végre valami, ami ennyire más, és mégis ennyire szerethető! Kreatív, ízléses és nem utolsósorban gyönyörű fotókkal ellátott kötet. Az év első felének legszebb gasztrokiadványa kritikán felül. Megtanít picit lazán, élvezettel enni ... és egy kicsit élni is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések