Nagy Zita: Mit eszik a vega gyerek?A címben felvetett kérdés nem kevés indulattal van körítve a közbeszédben. A vegetáriánusok is furcsák, elvégre hogyhogy nem esznek a vasárnapi húslevesből? Még ezt sem szokták meg az emberek, amikor megjelentek a vegánok. Ők azok, akik semmiféle állati eredetű ételt nem fogyasztanak, tehát még tojást vagy tejterméket sem, és nem átallják ezt az étkezési formát akkor is gyakorolni, amikor családot alapítanak. Ekkor horgad fel csak igazán az indulat sokakban: éhen fognak halni! Mit eszik így a gyerek? Pontosabban: mi mindent nem eszik? 

Holott egyszerűen a megközelítés rossz. A teljes értékű növényi étkezést folytató családok minden tagja, legyen szó a legnagyobbakról vagy a legkisebbekről, képes jól táplálkozni, mégpedig úgy, hogy a gyerekek is megkapnak mindent, amire a szervezetüknek szüksége van. Sokan elfelejtik azt az egyszerű tényt, hogy a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) is azon az állásponton van, hogy lehetséges egészséges gyereket nevelni teljes értékű vegán táplálkozással. Visszatérve a címben felvetett kérdésre: ez az, amit firtatnunk kell inkább: mit eszik az a gyerek, és nem azt, hogy mit nem. Rögtön kitárul egy egész világ.

Erre a bizonyos világra Nagy Zita nyitott ablakot ezzel a könyvvel. Végre megírta valaki! Amellett, hogy egy jól felépített, gyönyörűen fotózott, és jó ízléssel összeállított recepteket tartalmazó szakácskönyv, egyben útmutató is. Mindazoknak, akik növényi alapra helyeznék az étrendjüket ilyen vagy olyan okokból, legyen az ideológiai indok, egészségügyi magyarázat vagy az ökológiai lábnyomuk csökkentése. Útmutató, melyhez szakmai előszót is írtak a  PTE Dietetikai és Táplálkozástudományi Intézetének munkatársai és egyik hallgatója. Ebben a témában, ha valakik, hát ők nem beszélnek a vakvilágba. Reflektálnak a leggyakoribb félelmekre is, és nem titokolják az esetleges felmerülő problémákat sem. 

A szerző pedig kiváló munkát végzett. A könyv egyszerűen gyönyörű, küllemében és beltartalmában is finom munka. Őszinte, és önazonos. A fotókon a szerző vállalja az arcát, önmagát, a családját, és a saját gyerekei kis praclija nyúlkál a tányérokba. Ebből is fakad a keresetlen bája, a hitelességéhez pedig nem fér kétség. Ahogy ahhoz sem, hogy nem kell megijedni a növényi ételektől, a hozzávalók beszerzési nehézségeitől. Manapság ez már egyre kevésbé probléma, és a szerző is segít eligazodni közöttük.

E sorok írója számos receptet kipróbált (majdnem mindet), és csak szuperlatívuszokban tud róluk beszélni. Hardcore húsevők csettingettek elégedetten egy-egy, ebből a könyvből lefőzött vacsora után, a legnagyobb meglepetésükre. Hiszen valljuk be,  az ételeket ideje lenne nekik is nem a húsos és húsmentes, hanem a finom-egészséges és nem finom-nem egészséges-skáláján elosztani. 

A most érkezett hír szerint, a 'Mit eszik a vega gyerek?' immár a második kiadást is megérte. Megérdemelten. Gratulálok, Zita! Lettem volna nálad menzás gyerekkoromban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések