Elena Favilli - Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak-100 különleges nő történeteEz év elején a leggyakrabban elhangzott megállapítás a nőkkel kapcsolatosan az volt, hogy 2017 a nők éve lesz. Aztán a zaklatási botrányok és a metoo-lavina bebizonyította, hogy mennyire messze vagyunk még a valós egyenlőségtől, az egyforma lehetőségektől. 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a mesekönyv, aminek a kétezer-tízes évek második felében megjelenve is azt a címet kellett adni, hogy "Esti mesék lázadó lányoknak".  Hiszen még ma is lázadó a többségi vélemény ellen az a lány, az a nő, aki nem fogadja el, hogy puszta neme gátja lenne bármiben is, hogy az egy bélyeg, ami ellehetetlenít.

Többrétegű címadás ez. Egyfelől arról beszél, hogy azok a lányok, nők, akik a kötet szereplői, egytől-egyik lázadói voltak a maguk korának, formabontóak a maguk idejében. Igaz, ez esetben az 'Esti mesék lázadó lányokról' lenne a pontos cím. Másrészt viszont, olyan lányoknak -és a szüleiknek- íródott ez a kötet, aki nem akarják azt, ami van. Nem akarnak behódolni a sztereotípiáknak, nem akarnak szép, csöndes, jól viselkedő, kedves, halk szavú kislányok lenni, akik elutasítják a nemi alapú megkülönböztetést, és igen: akiknek nem mosták még az agyát át a sztereotípiák. Akik még nem hódoltak be a mérgező közvélekedésnek, miszerint egy lány szükségképpen gyenge, alázatos, szolgai, nőies szakmákat kell választania, melyek közös jellemzője, hogy kedvességen-szolgálaton alapulnak, és/vagy nem túl nehezek.  Hiszen az agymunka sem "nőies". A fizikai munka pedig végképp nem. 

Egy mai lány eszmélésekor megtanulja, hogy kék színűt menstruál, és ennek fehér nadrágban dalolva örül,  hiszen emiatt nem kell aggódnia. Ellenben az élet minden egyéb területével, ahol ő Nem Elég Jó. Nem eléggé selymes a haja, nem eléggé szőrtelen a teste, nem elég sovány, nem főz elég jól (mert ki más, ha nem ő-ez így nőies, ugye), nem vezeti elég jól a háztartást (hiszen kinek lenne ez a dolga), lelkileg sem elég erős, hiszen gyakran sír, nem elég jól működik is teste, hiszen puffadás, aranyér és székrekedés is kizárólag a nőket gyötri. Elég csak megnézni egy átlagos reklámblokkot.  Az asszony a világ niggere, írta John Lennon. Felöltöztetjük és táncoltatjuk, 2017-ben is. 

Ebben a világban, egy átlagos nő keresete csupán 67%-a egy azonos munkát végző férfiénak, és a megalázó bérezés mellett még körülbelül harminc százalékkel több házimunkát is végez, mint egy átlagos férfi, azaz egy harmaddal többet dolgozik. Mindemellett még legyen jó, kedves, fitt, szép, szervező, gondoskodó, éjjel szexi és tartsa össze a családot is, jelentsen bármit is ez a kitétel. Esetleg "nevelje a gyerekeket", három évig otthon, megalázó juttatásért, felvállalva annak ódiumát, hogy a nyugdíja sokkal kevesebb lesz, mintha dolgozott volna ez idő alatt is, de nem számít a majdani nyomorgás! A valaha volt, mindenen szorongó, alulfizetett, hullafáradt és kéket menstruáló fiatal nő öreg korára megtanulja, hogy mi a legfontosabb feladata az életben: feladni mindent, ami őt egyedivé, csodálatossá és megismételhetetlenné teszi. Feladni önmagát.

Ebbe a közgondolkodásba robbant be az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv, ami az évtized legfontosabb gyermekkönyve, ehhez nem fér kétség. Nem lányoknak, minden gyereknek szól, és receptre írnám fel a társadalmunknak, ha tehetném. Minden újszülöttnek adni kellene ingyen, a kelengye legfontosabb darabjaként.

A száz különleges nő történetet olvasmányos formában felvonultató kötet nem csupán nagyon fontos, de nagyon szép és szórakoztató is. Gyönyörű kiállításban került a könyvesboltokba, és sorjáznak benne az értékesebbnél értékesebb emberi történetek. Kémek, háborús hősök, aktivisták és írók és asztrofizikusok férnek meg benne jól sportolókkal. 

Minden történet egy oldalnyi, azaz éppen addig tart,  mint egy esti mese. Azonban, rövidségük dacára, nagyon is inspiráló történetek ezek, a világ minden tájáról. A legfontosabbról szólnak: az egyes, megismételhetetlen emberről, és a benne rejlő lehetőségekről. Felébresztik a kíváncsiságot  a téma iránt a gyerekekben, egyben útmutatást is nyújtanak nekik. Bizonyítékként szolgálnak arra, hogy mindannyiukban benne a lehetőség bármire, és a választásukban a nemük sem akadály. 

Az Esti mesék lázadó lányoknak kedves rajzokkal, apró történetekkel rombolja az ártalmas nemi sztereotípiákat, és a középkori közvélekedést. Kötelező elem minden karácsonyfa alá. 

Első mondat:
"A világ lázadó lányainak: álmodj nagyobbat, törj magasabbra, küzdj keményebben, és ha kétségeid támadnak, ne feledd, igazad van!"

Megjegyzések

 1. Nagyon klassz, hogy írtál róla, zseniális könyv és valóban hiánypótló.
  Nem csak a 8 éves lányomat nyűgözte le, hanem engem is. :)))
  Kata

  VálaszTörlés
 2. Hol tudom letölteni ezt a könyvet?

  VálaszTörlés
 3. Valahol le lehet tölteni ezt a könyvet?
  Én is szeretném tudni! Sehol nem találom!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések