Izsó Zita-Bach Máté: Pesti nőMint az köztudott, " Este fess a pesti nő, ha kicsike száját festi ő, és érte remeg, a férfisereg ...".  Felemás asszociációkat kelt ez a könyv az olvasóban, ugyanis egyfelől óhatatlanul ez az ősrégi saznon jut eszébe,  másfelől meg nem éri a formátumot. Miközben a pestino.hu fontos, okos, és megkerülhetetlen blog az internetes szcénában, és csak dicsérni lehet, ez a könyv valahogy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. 

Míg a honlap hiánypótló, ahogyan felsorakoztatja az -akár névtelenségében is különleges- erős, különleges, okos, elhivatott, egyedi és tökéletes nőket, úgy a könyv csak egy divatos albumnak látszik, rossz karakterválasztásokkal. A forma is eliminálni látszik a tartalmat: kézbe fogás után az az olvasó első gondolata, hogy ez egy fotóalbum. Album, amiben csokorba fogták össze a nőket, mint díszeket, dekorációt, nézegetni valót. A második gondolat meg az, hogy kényelmetlen olvasni, egyáltalán nem esik kézre az embernek.

Maga a válogatás 90%-ban jellemző, hangsúlyos, és leképezi a huszonegyedik század Budapestjét, de a maradék tíz csak húzónévként jelenik meg. Jobb lett volna olyanokat összeválogatni, akik névtelenségükben is valamilyenek, és kihagyva azt az egy-két embert, akit az eladásmaximalizálás vagy a véletlen sodort a szerepébe, és ezzel együtt az albumba. Míg ami a blogon lüktet, az maga az élet, és fontos társadalmi funkciója mellett íze, szaga, ereje van, addig ez a válogatás nem is emlékeztet rá.

Olvassátok a pestino.hu-t! Sokkal többet mutat jelen korunkról, és sokkal érdekesebb, mint ez az "album", ami eléggé félresikerült. Alá kellett volna húzni a blogot, hangsúlyozni a szerepét, mintegy jelzőfényként állni a világban már létező, sok ilyen site között. Ünnepelnie kellene a nőt, a pestit, az egyedit. Ám valamiért, a bloggal ellentétben: nem ezt teszi. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések