Nemes Nóra: Az én amerikai konyhámVan az úgy, hogy az élet adja a feladatot. Ez történt Nemes Nórával is, akit az élet sodort az Egyesült Államokba, majd hozott olyan helyzetbe, hogy szakácskönyvet kerekíthessen a sokat szidott, olykor lenézett amerikai ételekből.

Ugyanis, az egyszeri felhasználó, háziasszony, hazánkfia, nevezzük bárhogy, az amerikai ételeket egyszerűen nem ismeri. Talán fel tudja sorolni a félkész ételeket, a hamburgert, a kellően fancy hipsterek még a bagelt is, de itt körülbelül meg is áll a tudomány. Ami nem feltétlenül lenne baj,de sajnos, megáll az érdeklődés is, hiszen a közvélekedés szerint nincs is mi iránt érdeklődni. Booklány is tapasztalta már, hogy csodálkozva néznek rá, amiért a chili con carnét nem darált húsból (!), nem poralappal (!), kakaóval (!), nem húsz perc alatt (!), és nem tűzhelyen készíti. Hiszen, az elterjedt tévhit szerint az gyorsétel, nem pedig valami otthonos, melengető, sok órán át a sütőben sülő, igazi, kuckós fogás, ami valójában. 

Tehát amerikai konyha létezik, csak sokkal kevésbé homogén, mint az egyes európai országokban, mert mindenki hozzáadta az otthona legjavát, aki csak betette a kontinensre a lábát. A népek olvasztótégelyének üstjében fantasztikus ízek forrtak össze. A választék pedig kimeríthetetlen, a mama (mamma ...) főztjétől a barbeque-fogásokig, a divatos reggeliktől a zseniális desszertekig, sőt, vega/vegán fogásokig. Aki pedig még nem evett sajtos makarónit, az azonnal pótolja be! El sem tudja képzelni, mit hagyott ki eddig, csakúgy, mint a pekándiós pite esetében.

Maga a kötet a kifejezetten kellemes hangulatú, sztorizgatós, beszélgetős vonalat képvisel. A kivitelezés szemet gyönyörködtető. Pár éve már leáldozott a szoros értelemben vett szakácskönyvek kora, amiben hozzávalók, elkészítési módok, és fényképek váltogatták egymást. Az olvasó 2017-ben ennél sokkal többet igényel: közvetlenséget, keresetlenséget, a beszélgetés, már-már az interaktivitás illúzióját. 

Sok szó esik nem csak az egyes ételek elkészítési módozatairól, de bepillantást nyerhetünk a kultúrába, a szokásrendszerbe is. Abba például, hogy az Újvilágban is ismerik hosszú, baráti-családi körben elköltött étkezések hagyományát, csak ott éppen a szabad ég alatt művelik és grillsütővel. A streetfood hívei számos ötletet kaphatnak a következő zsírban-ízben gazdag vacsorához, a desszertrajongók pedig megkapják az obligát cheescake-adagjukat. 

Habár a receptek nem sok újdonságot adtak pl. Booklánynak, akinek a hobbija a gasztronómia, mégis ajánlható ez a szakácskönyv sokaknak. A mindennapokba jól beépíthető a benne található ételek nagy része, érdemes velük egy próbát tenni. Mindenesetre köszi, Nóra, hogy mellém állsz chili con carne-ügyben! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések