Elizabeth Little: Amíg a lányod voltam


A kétezer-tízes évek kétezer-tízes éveknek szóló szórakoztató irodalmat érdemelnek, mégis, annyira nehéz ilyesfélére akadni. Jelentem, Booklánynak most sikerült! Az 'Amíg a lányod voltam' egy ízig-vérig a jelenben játszódó, az élet kicsinyes, anyagias, bulváros, közösségi médiával megvert, és kevésbé színes-szagos mozgatórugóit feltáró krimi, extra csavarral a végén.

Először is: Elizabeth Little tud írni, ami nem kis dolog. Ráadásul sztorija és mondanivalója is van, ami nem szintén kis dolog így, egyszerre. A könyvpiac kétharmada összetenné a két kezét, és hálát rebegne, random váltakozó égi hatalmasságok irányába, ha ebből a három dologból neki kettő megadatna. A harmada már azért is, ha csak az egyik ... 

Ez a csavaros, tíz éve volt gyilkosságot felgöngyölítő történet tele van metsző cinizmussal, és jó, hogy meg merte ezt tenni. Felvállalva ezzel az ódiumát az elutasításnak, hiszen a a világon Átlagosék sokkal többen vannak, mint Kiváltságosék. Így Átlagosék kognitív disszonanciája uralja a világot, azaz elutasítanak mindent, zsigerből, ami tükröt tart posványos ki életük elé. Ráadásul, ha ezt emelt fővel, okosan és önbizalommal telve teszi, az maga a vég: onnan nem lehet nyerni. Holott ez a regény győzelemre van predesztinálva. 

Adott Kiváltságosék lánya, Jane, akit édesanyja egyedül nevel, a gazdagok, szépek és híresek világában. Az anya kifinomult asszony, tökéletes társasági viselkedéskultúrával, ereiben kéknek tetsző vérrel. A lány pedig okos, magabiztos, erős és kissé szociopátiás személyiség, de épp csak annyira, hogy ez előnyére váljék ... tizenhat éves koráig, amikor lecsukják az anyja meggyilkolásáért. A könyv tíz évvel később indul, amikor kiengedik a börtönből Jane-t a bizonyítékok felülvizsgálata miatt. A baj csak az, hogy lány nem emlékszik arra, hogy valóban ő volt-e az elkövető. Megpróbálja visszafejteni az eseményeket, áttekinteni a múltat, hogy kiderítse: mi is történt valójában azon a végzetes éjszakán? És a legfőképpen: miért? Mindezt a gazdagok és szépek Damoklész kardjaként a fejek felett lebegő átkával kell végigcsinálnia: a zsigerből ítélkező és ellenséges közvéleménnyel megküzdve. Azzal a közvéleménnyel, amelyik meg van győződve a bűnösségéről. 

Történetmesélés nincs tovább: kezdj neki a könyvnek, Olvasó! Ne várj egyszerű történetet, sem hétköznapi főhőst. Ez a lány az egyik legegyedibb karakter a jelenkori szórakoztató irodalomban: az egyénisége szinte tapintható. Bizonyos pontokon pedig olyan mondatokat, eszmefuttatásokat ereszt el, mintegy mellékesen, melyek be fognak épülni a te szótáradba is. Fejlődni, tanulni senkitől sem szégyen, még akkor sem, ha egyesek olyan világból származnak, "ahol a nyílt ambíció olyasvalaminek számít, mint a lepra."

Nagy Gergely fordítói munkáját külön ki kell emelnem. Kiválóan, pontosan adta vissza az okos, vagány fiatal lány gondolatiságát, szavait, mondatait. Nem lennék meglepve, ha kiderülne: a fordítás csiszoltabb, mint az eredeti változat. Pontos, elmés, választékos. Tetszetős.

Első mondat:
"Egy kaliforniai bíróság megsemmisített az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölésért kimondott ítéletet Jane Jenkins ügyében."Megjegyzések

Népszerű bejegyzések