László Ágnes: Értékteremtők 2015László Ágnes két éve örökölte meg az interjúkötet szerzői posztját Hovanyecz Lászlótól, azóta van lehetősége a Hazám-díjasokkal elkészíteni ezeket a később kötetbe foglalandó nagyinterjúkat. Bevallom, a régi köteteket nem olvastam, az ideit és a tavalyit pedig a szerző személye miatt vettem kézbe, nem a díjazottak vonzottak. Igaz, idén -emberileg főleg- sokkal jobban érdekeltek a kitüntetettek, mint tavaly. 

Csupa számomra kedves vagy általam igen nagyra becsült ember került fel a listára, akiknek kíváncsi voltam az életére, a gondolataira, vagy legalább a munkásságának egyes mozzanataira. Ez a pont, ahol fontossá válik a kérdező személye, ha interjúkról van szó: úgy kell tudnia jelen lenni, hogy tulajdonképpen nincs is jelen,  úgy kell tudnia háttérbe húzódni, hogy közben -mintegy reflektorként-, nem szűnő fénnyel világítja meg az interjúalanyait. Ez nagyon nehéz feladat, sokrétű felkészültséget kíván. Egyszerre kell ismerni az alanyok életművét, munkásságát, és magát az újságírószakmát, hogy a nyilvánosságot legendásan kerülő Sajdik Ferenc szájából elhangozhassék a mondat, melyben 64 éves házasságáról szól, s arról, hogy jobbat úgysem talált volna a feleségénél, akkor miért kísérletezne tovább, ráadásul úgy, hogy mindez természetes legyen, a jellemrajz szerves része, nem pedig bulvárcsámcsogás. 

Tudósokkal pedig még a művészeknél is nehezebb lehet interjúzni, hiszen mi van akkor, ha a kérdezőtől is távol áll az adott kutatási terület? Mindezt tudni kell közel hozni az olvasóhoz, érdekessé tenni, közérthetően átadni, s közben az egyenletes minőséget is megtartani. Nehéz sportág, szakértőt kíván, különben méla unalomba fullad az egész. Ezért is volt igaza a kiadónak, amikor szerzőt választott: jól döntött. Nem lehet egy akárkit, egy nyeretlen kétévest leültetni Solymosi Frigyes vagy Vekerdy Tamás mellé kérdezőnek, az távolról sem lenne (finoman szólva) partnerség.

Így kell ezt, kérem, csinálni. Így kell kiváló emberek (igen gyakran: Kiváló Emberek) személyiségét és hivatását bemutatni. Pontosan így. Értőn, biztos kézzel, odafigyelve, intelligens módon. 

Tanítani kellene. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések