Anthony Bourdain: A konyhafőnök vallomásaiMi zajlik a kulisszák mögött?- így az alcím, amiből egyértelműen kiderül, hogy a szabálytalan tévés szakács könyve körülbelül miről szól. Hát, kérem, pontosan erről. Arról, hogy egy középosztálybeli, elkényeztetett hülyegyerek hogyan küzdi fel magát alkoholista, semmirekellő drogosból - alkoholista, drogozó, közepesen híres  tévés szakáccsá.

Nagyjából ennyi. Akit érdekel, hogy milyen mélységben káromkodnak a drogosok főzés közben, az olvassa el. Akit szórakoztat az öncélú, végtelen trágárság, az olvassa el. Aki szerint tisztességes ételt csak részegeskedésekkel tarkítva lehet főzni, az is olvassa el. Akit szórakoztat ez a pasi a tévében, az is, csak bátran, olvassa el! Valószínűleg ezt is élvezni fogja.

A magam részéről nem vagyok meggyőződve arról, hogy valaha visszakapom az élettől ezt a pár órát, amit ezzel a könyvvel töltöttem. Nem tartom menőnek a műszakok között kábítószer-használat, trágársághalmaz és a piamaratonok felsorolását, sokkal inkább érdekelt volna egy valódi, elhivatott profi hozzáállása a szakmájához. Sokkal többre lehet munkával, mint munka ürügyén való ivással vinni, ugyebár, igaz, ezt a szerző is elismeri. Tulajdonképpen, ha úgy vesszük, neki is bejött az élet: forgattak vele néhány sorozatot, kiadott pár könyvet is, így anyagi gondjai biztosan nem lesznek az életben. Ám igazán elismert soha nem lesz a bisztrókajáival ("francia melóskaja") a hivatásában, az is biztos. 

E sorok írója eddig is tudta, hogy szakácsnak lenni kemény fizikai munka, úgyhogy túl sok újdonság nem volt ebben a könyvben. Azon gondolkodom leginkább, hogy van-e bármilyen gondolatom róla egyáltalán? Igazság szerint: nincs. A recenzió -és így a céltalan provokáció, aminek ez a könyv, s kb. Bourdain egész tévés pályája szánva lett- belefulladt a méla unalomba.

Első mondat:
"Ne értsenek félre: imádom a vendéglátóipart."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések