Debreczeni József: Ne bántsd a cigányt!Van az a könyv, ami nem szórakoztat: a könyv, ami nem kikapcsol, ami nem nyújt irodalmi élményt, s tulajdonképpen még csak nem is egy szép darab. Hogy az ilyet miért olvasd el mégis? Azért, hogy jó értelmiségihez híven, szélesedjék a látóköröd, árnyalhasd a világképed és átléphess az árnyékodon, messzire elhagyva a mumusaidat. A valódi polgárnak nem a lakása polgári, hanem az értékrendje. 

Debreczeni József politikai vitairata, a "Ne bántsd a cigányt!" Zrínyi örökbecsű sorainak parafrázisaként hívja fel a figyelmet arra már a kezdetekkor, amit ebben az országban nem hajlandóak beemelni széles tömegek a gondolati spiráljukba, jelesül: ők bizony mi vagyunk. Nem azért, mert ez egy divatos szólam, azért sem, mert ez annyira pc lenne, egyszerűen csak azért, mert a huszonnegyedik órába léptünk Magyarország életében. Ha azt szeretnénk, hogy az itt-ott már nagyon is eszkalálódott problémák ne váljanak országos méretűvé, hogy ne legyen ez a kis ország a reménytelenül lecsúszott tömegektől szögesdrótokkal védett kevesek hazája, akkor lépnünk kell. Végre meg kel tanulnunk a problémát a helyén kezelni és valódi megoldásokat találni a társadalom leszakadt, széles rétegeinek integrálására. Ami, valljuk be, nehezen fog menni úgy, hogy egyfelől nem tudjuk, mekkora (számszakilag) a probléma, másfelől ki sem mondhatjuk a hivatalos diskurzusban, hogy ez probléma lenne egyáltalán. Így nyilvánvalóan semmi nem fog történni, mármint azon kívül, hogy a cigánygyűlölet a tetőfokára hág, a leszakadó százezrek lassan milliókká válnak, s elveszik az esély minden szépre, jóra, a százezrek közül kikerülő szép életekre. Ennek pedig két eredménye lesz: a jóízű cigányozás elég lesz egy szerencsehuszár pártocskának, hogy ne csupán túlfizetett parlamenti képviselőként ontsák a sötét tekintetű agyhalált a mi adónkból, hanem akár kormányzó erővé is válhassanak, ugyanakkor életek milliói mennek majd tönkre, kié ezért, kié azért. Nem csak ők, mi is veszélyben vagyunk. Nem tőlük, félreértés ne essék, hanem ettől a közösen előállított, végtelen tudatlan, ostoba és kegyetlenül gonosz élethelyzettől, amiből senki és semmi nem jöhet ki jól: sem egy ember, sem egy ország.

Ez a könyv egyedülálló a maga nemében: miközben összefoglalni igyekszik, gondolatokat ébreszt és vitára ösztönöz, egy olyan témában, amiről jelen állás szerint beszélni sem tudunk igazán. Ha tehetném, receptre írnám fel mindenkinek, hogy végre lássunk tisztán, hogy végre elkezdődjön a valódi gondolkodás és az érdemi munka ebben a súlyos kérdésben is. Sokaknak nem lenne kifizetődő azok közül, akik legyenek romák vagy nem romák, de a cigánykérdés farvizén evezve, alibi-kutatgatásokkal, tisztségvállalással, farizeus képmutatással vagy álpolitizálással élnek túl jól a társadalom egy részének nyomorából, másik részének pénzéből, s mindannyiunk tudatlanságából.

Jelen  állás szerint kevés ennél hasznosabb, időszerűbb és gondolatébresztőbb könyvet tudok elképzelni. Olvasd el, Olvasó! Fontos, hogy ne csak a lakásod legyen polgári.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések