Rosenstein szakácskönyv-Minden kóser, ami jó
Újabb karácsonyi ajándékötletet hoztam neked, Olvasó, megmaradva a gasztronómiánál. Az ünnepek előtt egyébként is nagy divatja van szakácskönyveket kiadni, s az ajándékok között is sokan lelnek ilyesmire. A Kossuth Kiadó kiadványával igazán szép kiállítású kötet kerülhet a fa alá, ami egyesíti a múltat, a jelent és a jövőt, miközben a család három generáció ízvilágáról mesél nekünk. 

A Rosenstein Vendéglő lassan húsz éve megkerülhetetlen pontja a budapesti gasztro-kalandozásoknak, mint a megbízható, hagyományos ízek, és újabban, mint az ízletes újítások tárháza. A konyhájuk szerelmesei most megkapják a megfelelő segítséget és bátorítást ahhoz, hogy végre maguk is neki merjenek állni a nagy varázslat, a sólet elkészítésének, a bátrabbak pedig kísérletezhetnek a libahotdoggal is. S hogy csak egy vicc-e a zsidó szalonna vagy valóban létezik? Most az is kiderül!

Aki már próbálta és szereti ezeket az ételeket, annak éppen azért, aki pedig még nem kóstolta, annak pedig azért lehet hasznos forgatni ezt a szakácskönyvet. Az ízvilága csak egy kicsit más, mint az általánosan megszokott, így a megrögzött magyar konyha-híveket is könnyen rabul tud ejteni. Aki pedig sem a borjúcsülköt, sem a sóletet, sem pedig a flódnit nem szereti, az Booklány álláspontja szerint egyébként is menthetetlen. 

Bevallom, engem a könyv közvetlen hangvétele fogott meg leginkább, persze, a jól bevált, ezerszer kipróbált, ízes receptek mellett. Az ember találomra felüti valahol, s máris úgy érzi, hogy vendégségben jár a Rosenstein családnál, ahol szívesen is látják, jól is tarják. A mosolygó arcok a fotókon, a kedves pillanatképek, és a köztük jó érzékkel elhelyezett egy-két anekdotázó, vagy magyarázó megjegyzés, mind-mind kellemes, családi akolmeleget közvetít. Az összetartozás és az elkötelezettség szinte süt a lapokról: első a család. Ez a család pedig nem csak szívesen fogad, jól tart, hanem megosztja a vendéggel a finom ételek titkait is. 

Sokkal inkább családi mosolyalbummá, emlékkönyvé sikeredett a Rosenstein szakácskönyv, semmint receptgyűjtemény vált volna belőle. Az egyik legismertebb budapesti zsidó-magyar étterem névadójának, üzemeltetőjének, lelkének, Rosenstein Tibornak a sok évtizedes gyakorlatát, hagyományos ízeit, és az új generációnak, fiának, Róbertnek a receptjeit is tartalmazza ez a szép kiállítású kötet. S hogy tényleg minden kóser-e, ami jó? Ebben nem vagyok biztos, de abban, hogy az ételek egyszerűen ízletesek,  annál inkább. 

Első mondat:
"Rosenstein Tibor vagyok, vendéglős és szakács."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések