Sebestyén Szilvia: Makrobiotika az egészséges és harmonikus életértA karácsony előtti hetekben, advent alatt zömében olyan könyvekről írok, melyek talán segítenek megtalálnia  tökéletes ajándékot azoknak is, akik teljesen elveszettek, ha a sógorról, a barátnő férjéről vagy az unokatestvér menyasszonyáról van szó. Időről-időre felmerül, hogy mit lehet adni például annak, aki annyira egészségtudatos, hogy a karácsonyi halászlé-töltött káposzta-margarinos süteményhegy alkotta Bermuda-háromszögben inkább elvész és éhen hal, semmint élvezze azt. 

Így nyer különös, kétszeres aktualitást a Kossuth Kiadó Makrobiotika című könyve: ezzel megoldható az ajándék, másfelől ötletet is lehet belőle meríteni a "problémás" családtagnak, akiről nem is tudjuk, miért nem halt még éhen, ha nem eszi meg a császárhúst.  Egy szó, mint száz, ez a kiadvány több, mint hasznos, de meg kell hagyni: szép is. Sőt, kifejezetten elegánsra sikeredett, s ebben (is) hiánypótlónak tetszik. Az alternatív táplálkozás rögös talaján elindulva sokszor az szegi az egyszeri próbálkozó kedvét, hogy csak csúnyácska, képek nélküli füzeteket talál a témában, a legtöbbször ráadásul átfogó rendszer nélkül. Nem úgy Sebestyén Szilvia könyve! Nem csak arra törekszik, hogy a -makrobiotika alapelveit maximálisan betartva- test és lélek harmóniáját ne válassza el a helytől, ahol élünk, de tekintetbe veszi azt is, hogy itt, a Kárpát-medencében bizony évszakok is vannak. Jól elkülöníthető idényzöldségekkel és gyümölcsökkel, merőben más hőmérsékleti viszonyokkal. Ebből az alapállásból máris új értelmet nyer a harmónia: az önmagunkkal és a környezetünkkel is megvalósuló egység. 

Nem kell félni attól sem, hogy ez valamiféle haladó-lexikon lenne, mert korántsem az. A szerző okosan vezeti az olvasót végig az alapvetéseken, a vágási módoktól a főzési eljárásokon át a menüajánlatokig és a receptekig. Filozófiai és egészségtani alapvetés egészíti ki a technológiai tanácsadást, hiszen azt sem árt tudni, hogy mit miért, milyen elvek szerint teszünk. 

Végtelenül szimpatikus rendszer lesz a végeredmény, nem csupán ízes, letisztult, a szó legnemesebb értelmében egyszerű ételek. Manapság, amikor a legnehezebben megvalósítható dolgok egyike a harmónia, egyre nehezebben tartható meg az egészség, nagy szükség van az ilyen könyvekre. Sőt, amióta azt is tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy a biológiai lábnyomunk sokszorosa annak, amekkora lehetne, hogy minden évben rövidül az az időszak, amikor a saját erőforrásainkat éljük fel ( ez évben október eleje óta a jövőnket fogyasztjuk) ahelyett, hogy egy év e tekintetben is kitartana 365 napig, üdvözlendő minden ilyen kötet. A túlfogyasztás, az E-számok, meg a kapkodás mámora helyett a lokalitás, a nyugalom és az egészséges, finom ételek szükségesek ahhoz, hogy észrevegyük a valódi világot magunk körül, s elkezdjünk a jelenben élni. A többi ugyanis nem is létezik. 

Első mondat:
"Hogy miért éri meg Neked elolvasni ezt a könyvet?"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések