Anette Moldvaer: KávészenvedélyA karácsonyi szezont ezennel hivatalosan is megnyitottnak nyilvánítom, azzal a kötettel, ami, lefogadom, ott lesz majd nem kevés kávérajongó karácsonyfája alatt. 

Kávészenvedély: akiben dúl, annak elég lenne összesen ennyit írnom, akiben pedig nem, annak úgyis hiába minden szó, de azért mégis teszek egy próbát, megkísérlem elmesélni, hogy miért szerette meg Booklány ezt a könyvet. Tehát, olyan valakiként, aki kizárólag meghatározott típusú kávét, bizonyos típusú kávéfőzőn lefőzve hajlandó meginni, aki soha nem feszült mazsolába torzult homlokkal hörpinti fel, mintegy mellékesen, kutyafuttában a napi adagját, elmondhatom, hogy figyeljetek a szavaimra, feleim. Meggyőződésből hiszem, hogy az újramelegített, a kihűlt, az állott, a rossz alapanyagból kutyult, a rossz gépen főzött vagy egyszerűen csak ihatatlanra pancsolt "kávé" merénylet az emberiség ellen. Soha nem értettem az olyan habitusú népeket, akik egy ihatatlanul rossz vackot erőltetnek le a torkukon, a szemükben megülő undorral, hiszen az élet nem habostorta, elvtársam. 

Mindezen rossz berögződések ellen küzd, méghozzá bódító illatokkal és csodás képekkel Anette Moldvaer könyve. Nem egyszerűen receptes könyv, pedig száznál is több kávéital elkészítésének pontos leírását tartalmazza, ráadásul úgy, hogy a csatolt képekre öröm ránézni. 2014, az első laptól az utolsóig, mindenben megfelel a modern elvárásoknak, nem esvén az ilyen kiadványokat majdhogynem elkerülhetetlenül utolérő megúszás, olcsó kivitel és kínos mosolyra késztető tipográfia csapdájába. Nem, még véletlenül sem tenne ilyet. Inkább mesél, ábrázol és magyaráz, mindent, ami fontos lehet: a kávéfajtáktól a termesztő országokon át, a pörkölésig és a mutatós barista technikákig mindent. Végre értelmesen összefoglalta valaki, hogy miért fontos az őrlés finomsága és a hogyan működnek a különféle kávégépek! Határozott lépésnek látom ezt a kiadványt az értelmezhetetlen hőmérsékletű, ihatatlan, agyoncukrozott löttyök kiirtása felé vezető úton, és ettől boldog vagyok. 

Viccet félretéve, ideje volt már rendet tenni a fejekben úgy, hogy a tartalomhoz passzoljon a forma. Úgy, hogy élvezet legyen forgatni a lapokat, hogy ne egye meg az egyszeri olvasót az unalom, és úgy, hogy elkezdjen többre vágyni. Különleges kávék iránt ébreszt érdeklődést, minden egyes recept mellé csatolt kép merénylet az ember ellen. Megyek is, főzök egy espresszót. Vastag cremával, elvégre reggel van. Ugyebár.

Első mondat:
"Egy remek kávé fölött üldögélni milliók számára az élet legjobb dolgai közé tartozik."


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések