Varga Gábor: ReformdesszertekVarga Gábor, a kiváló cukrász és rutinos cukrászkönyv-szerző ismét olyasvalamivel rukkolt elő, ami több szempontból is különlegesnek tekinthető a mai, túlpörgött szakácskönyvpiacon. Mint az köztudott, ő a szerzője a "Gourmandia" című szakácskönyvnek is, amiről ódákat zengtem magam is a megjelenésekor (http://vikiolvas.blogspot.hu/2011/10/varga-gabor-gourmandia.html). Hiszen végre volt egy szakértő szerző, aki összeválogatta a házi- és klasszikus cukrászati receptek legjavát, egy igazán szép kiállítású kötetbe. A  tejbegríztől az ischleren át csokoládélikőrig foglalt egységbe minden, akkoriban divatos, de sok, régóta szeretett desszertet is. 

Ahogyan néhány évvel ezelőtt az a kötet volt hiánypótló a gasztropiacon, úgy tölt be űrt a "Reformdesszertek az egészségtudatos életmódhoz" most, 2013-ban. Szinte semmiből nem ad ki annyi találatot a google, mint a 'diéta', az 'egészség' vagy a 'fogyókúra' szavakból, de nincs talán semmilyen témában nagyobb katyvasz a fejekben, mint ezekben. A divatdiéták jönnek-mennek (2013-ban éppen a paleolit volt a sláger, jövőre majd jön más), s minden élelmiszerről, receptről összeírtak már mindent, ahogyan annak az ellenkezőjét is. Ebben a zűrzavaros áradatban nagyon könnyű elveszni, rossz -sokszor hosszú távon egészségtelen, rövid távon ehetetlen, középtávon pedig tarthatatlan-   utat követni, majd feladni. Talán isteni sugallat és még annál is erősebb elhatározás is szükségeltetik ahhoz, hogy a valódi irányt kövessük és az egészségünkre helyezzük a hangsúlyt, minden más, csodát hazudó áramlat helyett. Varga Gábornak erre kislánya születése volt az oka, s valljuk be: ennél alaposabb indok, de nagyobb felelősség sem létezik. Felelősség a családtagjaink s  a magunk egészségéért is, hiszen szükségük van ránk.

Ha idáig eljutottunk, akkor már nagyon könnyű dolgunk van. Ezen a ponton kiderül, hogy milyen kevés a valóban hiteles, igazi szakemberek véleményével alátámasztott receptkönyv. Az egyszeri Egészségtudatos Felhasználó, hasonlóan Booklányhoz, mit tehet mást: kísérletezni kezd. S ekkor jönnek a vegyes eredmények, sokszor a csalódások, ahogy a szerző is írja: az így felhasználandó alapanyagok sokszor máshogyan viselkednek, mint a megszokottak, más szabályokat követnek, azonban túl borsos árúak ahhoz, hogy a szemetesben landoljanak. Ez pedig nagyon könnyen a kedvét szegheti bárkinek, aki éppen csak most kezdi elhinni, hogy lehet finom is az, ami nem káros, sőt, kifejezetten építi a szervezetünket. 

Arra, hogy ez mennyire így van, kiváló példa ez a gyönyörű szakácskönyv. Szebbnél szebb sütemények, krémek sorakoznak egymás után, nem átlagos hozzávalókat használva, azonban, a szerzőtől már megszokott precizitással elmagyarázva minden apró lépést. A siker garantált, mert egy olyan hétpróbás profi vezeti a fakanalunkat, mint Varga Gábor, aki két korábbi könyvében is bebizonyította: nem csak a szakmája jó ismerője, de ügyesen tanítja is a lelkes amatőröket. A receptek mellett pontos tápanyagtáblázat található, valamint az is meg van jelölve, hogy melyik desszertet milyen speciális étkezési igény mellett lehet fogyasztani, a gluténmentességtől a laktóz-intolerancián át a vegetarianizmus különféle válfajaiig. Ebben Jármai Dorka dietetikus segítette a szerzőt. Munkája nagy segítség lehet, ha egy családtagunk követ speciális étrendet, de akkor is, ha "problémás" vendéget várunk vacsorára. 

Karácsonyra fel, feleim és higgyétek el: a csokoládés-narancsos avokádókrém tényleg isteni finom édesség, ez az egyik kedvencem. Szavamra, a legmegrögzöttebb cukorhívő nem fogja kitalálni, hogy "egészséges" is ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések