Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka-műhelytitkokIsmét egy könyv amivel együtt gondolkodni sokkal inkább érdemes, semmit róla beszélni. Aki rendszeresen olvas, az tudja, hogy sorban olvasom el, megjelenés szerint Dr. Irvin D. Yalom könyveit. Nem tartoznak azonban a kötelezően feldolgozandókhoz, minden kötet szabad akaratból kerül Booklány keze közé.

Rendhagyó ez a könyv, elmélkedésnek mondanám inkább, mint szakkönyvnek. Esetleg segítő kötetnek. Az öreg, bölcs indián gondolatai a tábortű mellett az ifjak számára. Kicsit mesél a terápiáról, a különféle pszichoterápiás fogásokról, bevezet a tudomány fejlődésébe és sok minden másba is. Kiemelten foglalkozik, akárha a sorok között is, a terapeuta személyiségével, azzal, hogy mennyire kell embernek lennie valakinek, aki a lélek gyógyítására adja a fejét. Nem elég a maximális szakmai tudás, sőt, ez már triviális is, és a fejlett empátiás készség édeskevés, bár elengedhetetlen kitétel. Szükség van a nehezebben elsajátítható dolgokra is: a tiszteletre és az emberségre egyaránt. Szeretném hinni, pontosabban jó lenne hinni, hogy kizárólag ilyen pszichiáterek, pszichológusok vannak a világon, de ne legyünk álnaivak, ez nyilvánvalóan nem így van. Függetlenül ettől szükségesnek tartanám elolvasni ezt a könyvet három nagy embercsoportnak: a leendő terapeutáknak, a pácienseknek és a téma iránt érdeklődőknek egyaránt. 

Kellemes a stílus, kifejezetten jóleső olvasni olyan szöveget, melynek miden sorából süt, hogy egy valódi úriember írta. Intelligensen, szépen és okosan. Arról, ami az élete, a hivatása, aminek szakértője. Miközben önreflexióra biztat, maga is szembesül önmagával, a kihívásaival, a feladataival, emberként és szakemberként is, s az olvasót is akaratlanul erre készteti. Gondolkodni hív, miközben tanít, kicsit talán az ókori bölcsek módszereivel. Mindenesetre sokat megtudhat önmagáról is az olvasó, ha értő szemmel, ha kellő odafigyeléssel fordul a kötet felé.

Első mondat: 
"A pácienseim álmai megváltoztak." 

Megjegyzések

 1. Feltetlenul el fogom olvasni!:)Koszonom!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen :) Szerintem sokat fogsz elmélkedni közben...

   Törlés
 2. Az tuti!
  Csak sajnos ket het mire ideernek hozzam a konyvek Mo-rol...ezert gyujtok ossze egyszerre tobbet..:)
  Most erkezett meg Marie Antoinette..;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kíváncsi leszek a véleményedre! Nagyon bájos kis könyv :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések